D'Arab Cafe

A Taste of Middle Eastern Cuisine

D'Arab Cafe - A Taste of Middle Eastern Cuisine

Hari Raya Idilfitri : Yang Perlu & Yang Jangan DiLakukan

Bulan Ramadhan, sudah hampir tiba ke penghujungnya. Bagi individu yang sedar serta menghayati ‘tawaran’ bonus yang di berikan oleh Allah SWT dan RasulNya di bulan Ramadhan, mereka sudah pasti akan merasa sedih atau amat sedih dengan pemergiannya.

raya

Sebaliknya orang yang tidak sedar atau tidak ambil endah tentang kelebihannya pasti bergembira dan berpesta dengan pemergian bulan hebat ini. Lebih malang lagi, pestanya yang dianjurnya adalah jenis pesta hiburan yang sememangnya bertentangan dengan ruh dan objektif Ramdhan.

Seolah-olah individu yang berpesta maksiat di permulaan bulan Syawal ini ingin memaklumkan berkenaan ‘peperiksaan’ Ramadhannya telah mendapat keputusan ‘gagal’, malah telah berjaya terkena doa laknat oleh Malaikat Jibrail untuk mendapat ‘kecelakaan’, merbahayalah imannya pada bulan-bulan yang mendatang. Nau’zubillah. Continue reading

Jom buru Lailatul Qadr

Pada bulan suci Ramadhan banyak sekali berkah yang diberikan Allah SWT bagi mereka yang melaksanakan ibadah puasa, shalat tarawih, dan serta rangkaian ibadah lainnya. Salah satu berkah dibulan Ramadhan ini adalah malam Lailatul Qadar. Sudah tau malam lailatul qadar itu?

night
Malam lailatul qadar adalah malam yang penting di bulan puasa. Beberapa meyakini bahwa malam lailatul qadar berada di antara 10 malam terakhir Ramadhan. Berdasarkan dari hadits yang diriwayatkan oleh Aisyah R.A. :

” Rasulullah ShallAllahu ‘alaihi wa sallam beri’tikaf di sepuluh hari terkahir bulan Ramadan dan beliau bersabda: “Carilah malam Lailatul Qadar di (malam ganjil) pada 10 hari terakhir bulan Ramadhan”

(HR: Bukhari dan Muslim)  Continue reading

Rejab, Syaaban & Ramadhan

Amalan di Bulan Rajab

rejab

Segala puji bagi Allah Rabb Semesta Alam, shalawat dan salam kepada Nabi kita Muhammad, keluarga, para sahabat dan para pengikut beliau hingga akhir zaman. Alhamdulillah, kita bersyukur kepada Allah Ta’ala karena pada saat ini kita telah memasuki salah satu bulan haram yaitu bulan Rajab. Apa saja yang ada di balik bulan Rajab dan apa saja amalan di dalamnya? Insya Allah dalam artikel yang singkat ini, kita akan membahasnya. Semoga Allah memberi taufik dan kemudahan untuk menyajikan pembahasan ini di tengah-tengah pembaca sekalian.

Continue reading